Astagfirullah.. Seperti Ini Adzab yang Dilihat Penggali Kubur ! Tolong SEBARKAN BUAT PELAJARAN yang LAIN!!

Tersedia seorang pemuda yang kerjanya adalah menggali kubur serta mencuri kain kafan untuk dipasarkan. Pada sebuahhari, pemuda tersebut bertemu dengan seorang alim/ahli ibadah untuk menyebutkan kekesalannya serta keinginan untuk bertaubat terhadap Allah SWT.

-Dia mengatakan, “Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah menonton 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran aku merasa sangat insaf atas lakukananku yang sangat keji itu serta ingin sekali bertaubat.”

-Yang pertama, “aku lihat mayat yang pada siang harinya menghadap kiblat. Namun apabila aku menggali semula kuburnya pada waktu malam, aku lihat wajahnya telahpun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai baginda guru?” tanya pemuda itu.

“Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah SWT sewaktu nasibnya. Lantaran Allah SWT menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membedakan mereka daripada golongan muslim yang lain,” jawab pakar ibadah tersebut.

-Sambung pemuda itu lagi, “Golongan yang kedua, aku lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahat. Tatkala malam hari ketika aku menggali kubur mereka, aku menonton wajah mereka telah berubah menjadi ****. Mengapa begitu halnya, wahai baginda guru?”

-Jawab pakar ibadah tersebut, “Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan serta meninggalkan solat sewaktu nasibnya. Sesungguhnya solat adalah amalan yang pertama sekali dihisab. Apabila shalatnya sempurna, maka sempurnalah amalan-amalan kami yang lain,”

-Pemuda itu menyambung lagi, “Wahai baginda guru, golongan yang ketiga yang aku lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan semacam biasa saja. Apabila aku menggali kubur nya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu tak sedikit daripada perutnya itu.”

Jawab pakar ibadah tersebut “Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda,” balas pakar ibadah itu lagi.

-Golongan keempat, ku lihat mayat yang jasadnya bertukar menjadi batu bulat yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu, wahai baginda guru?”

-Jawab pakar ibadah itu, “Wahai pemuda, itulah golongan manusia yang derhaka terhadap kedua bunda bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah SWT sama sekali tak redha terhadap manusia yang menderhakai bunda bapanya.”

-“Ku lihat ada pula mayat yang kukunya amat panjang, hingga membelit-belit seluruh tubuhnya serta keluar segala isi dari tubuh badannya,” sambung pemuda itu.

-“Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim. Semasa nasibnya mereka suka memulakan pertengkaran serta tak bertegur sapa lebih daripada 3 hari. Bukankah Rasulullah SAW sempat bersabda, bahawa sesiapa yang tak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah tergolong dalam golongan umat baginda,” jelas pakar ibadah tersebut.

-“Wahai guru, golongan yang keenam yang aku lihat, sewaktu siangnya lahatnya kering kontang. Tatkala malam ketika aku menggali semula kubur itu, ku lihat mayat tersebut terapung serta lahadnya dipenuhi air hitam yang amat basi baunya,”

-“Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya,” jawab pakar ibadah tadi.

-“Wahai guru, golongan yang terbaru yang aku lihat, mayatnya sentiasa tersenyum serta berseri-seri pula wajahnya. Mengapa demikian halnya wahai baginda guru?” tanya pemuda itu lagi.

-Jawab pakar ibadah tersebut, “Wahai pemuda, mereka itulah golongan manusia yang berilmu. Serta mereka beramal pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keredhaan serta kemuliaan di segi Allah SWT baik sewaktu hayatnya mahupun setelah matinya. Ingatlah, sesungguhnya daripada Allah kami datang serta kepada-Nya jualah kami bakal kembali. Kami bakal di pertanggungjawabkan atas setiap amal yang kami lakukan, hatta mesikipun amalan sebesar zarah.

-Seusai Kamu membaca kisah ini. Hinggakan alias hantarkan terhadap sahabat serta rakan-rakan anda. Mudah-mudahan amalan baik yang sedikit ini diambil kira oleh Allah Taala di Akhirat kelak. Aamiin.

sumber muslimahcorner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.